Jak se zahřát

Venku už se nám pořádně ochladilo a tak jsem pro Tebe dneska připravila ty nejžhavější tipy, které Tě zaručeně rozehřejí. A možná i rozpálí. 🙂 Můžeš si vzít dva nebo tři svetry nebo si doma rozdělat ohýnek v krbu, ale to bych Ti neřekla nic nového. Já mám pro Tebe bylinky a ještě něco navíc!

Jak se zahřát zevnitř

Většinu bylinek, které nás dokážou spolehlivě zahřát, používáme ve své kuchyni spíše jako koření. Nejčastěji se dováží z Indie.

Skořice

  • Skvěle prohřívá. Proto se s oblibou přidává do předvánočních punčů i vánočního cukroví.
  • Má antidiabetické účinky.
  • Upravuje trávení.
  • Podporuje tělo, aby nepřibíralo.
  • A jaký je rozdíl mezi tou cejlonskou a čínskou? O jejich účinnosti se vedou vášnivé diskuze. Cejlonská skořice má ve svém esenciálním oleji víc eugenolu, což je její účinná látka, a proto je voňavější. Ta čínská sice tolik nevoní, ale má víc cinnamaldehydu, díky němuž je účinnější na hubnutí.
  • U skořice je ale stejně nejdůležitější to, jak je stará. Neřeš proto tolik, jestli si koupíš cejlonskou nebo čínskou, ale snaž se vždycky sehnat aktuální sklizeň.

Hřebíček

  • Také obsahuje eugenol, díky němuž nádherně voní.
  • Eugenol je i silně dezinfekční, čehož s oblibou využívají zubaři. Potření dásní esenciálním olejem z hřebíčku navíc funguje i na jejich znecitlivění (není to přímo anestezie, která by plně fungovala při vrtání zubů, ale často ho zubaři používají k znecitlivění dásní, aby do nich pak mohli píchnout anestezii).
  • Eugenol nám doma může pomoct i na zánět zubů. Doporučuje se žvýkání hřebíčku, ale podle mě je mnohem lepší právě silice. Pozor –⁠ před použitím je potřeba ji vždycky trochu naředit.
  • Hřebíček taky zahřívá.

Kardamom

  • Opět je to koření přivezené z Indie.
  • Skvěle zahřívá.
  • Je součástí Yogi čaje, který je skvělou kombinací všech zahřívacích bylinek. S oblibou se někdy přidává i do kávy –⁠ třeba na Blízkém východě ji bez něj téměř neseženeš.

Pepř

  • Zahřívá a podporuje trávení.
  • Nejvíc zahřívá klasický černý pepř, ale využít můžeš i jeho ostatní druhy –⁠ červený, bílý, zelený, ale i pepř dlouhý (to už je sice úplně jiná bylinka, ale je také prohřívací). Zařadit sem můžeme i sečuánský a kajenský pepř (chilli paprička). U chilli pozor, citlivější jedince může dráždit.

Kurkuma

  • Konzumujeme oddenek. Souvisí proto i s naší kořenovou čakrou, která má také schopnost nás zahřívat.
  • Pro své prohřívací účinky se s oblibou přidává do všech podzimních a zimních jídel.
  • Je součástí kari, které představuje univerzální zahřívací koření.
  • Je protizánětlivá a proto skvěle působí i proti nejrůznějším nachlazením a dalším zánětům (nachlazení dýchacích cest, záněty močových cest apod.).

Zázvor

  • Opět oddenek a zahřívací bylinka s podobnou silou jako kurkuma.
  • Přidává se do Yogi čaje a Chai Masaly.
  • Je protizánětlivý.
  • Účinkuje i proti bolesti.

Badyán

  • Ve svém esenciálním oleji obsahuje podobné látky jako skořice, hřebíček a fenykl (ten je mírně zahřívací).

Lékořice

  • Zahřívá –⁠ pomoct Ti mohou i lékorky.
  • Je protivirová, takže funguje i na podzimní virózy.
  • Pozor! Nehodí se na dlouhodobé užívání –⁠ při něm totiž může zvyšovat krevní tlak nebo hladiny stresových hormonů. Pár lékorek samozřejmě nevadí.

Další způsoby

Teplo nás dokáže uklidnit a celkově srovnat. Já si vždycky, když se cítím psychicky i fyzicky rozhozená, sednu zády k topení –⁠ jednak tak narovnám záda a jednak si je příjemně prohřeju a uvolním. Teplo totiž působí i na všechny čakry, které máme podél páteře.

K vnitřnímu zahřátí Ti může pomoct i tepelně upravená strava. Kromě toho, že je teplá, je pro naše tělo totiž i mnohem stravitelnější než strava syrová. Tím pádem nespotřebujeme tolik energie na její trávení a tu ušetřenou může naše tělo využít na zahřátí. Z konkrétních potravin je zahřívací kořenová zelenina nebo teplé nápoje. Neměly by být ale úplně horké, aby v těle nevznikl šok a tělo se nezačalo rychle ochlazovat (podobně by se v létě neměla pít ledová voda, protože tělo pak v důsledku šoku začne produkovat ještě více tepla). Ideálně si do nich přidej nějaké zahřívací koření.

Skvělá věc jsou i polévky, které představují něco mezi nápojem a tepelně upravenou stravou. U nich je důležitý i tuk, který zvolíš –⁠ třeba sezamový olej Tě prohřeje už sám od sebe. Úplně ideálním podzimním a zimním receptem, který zahřeje i ty největší zmrzlíky, je tedy polévka z kořenové zeleniny, do které přidáš kari a sezamový olej.

Já už se těším, až zahájím punčovou sezónu a připravím si letošní první ajurvédský punč s kořením. Právě dnes totiž začíná hlavní program v minikurzu Načerpej sílu z kořenů, který večer zahájíme právě punčovou párty! Minikurz ale rozhodně není jen o punči –⁠ dozvíš se v něm, jak v dnešní nejisté době čelit strachům a načerpat jistotu i životní sílu z kořenů bylinek i z kořenů vlastních předků. Přihlásit se můžeš úplně zdarma zde.