Ajurvédský punč

Co se Ti jako první vybaví, když se řekne ajurvédský punč? Tajemná vůně dálek prošpikovaná aromatickým kořením, nebo naopak typická česká zima, předvánoční procházky a šálek lahodného nápoje někde u krbu?

Ajurvédský punč je bylinný nápoj, který si můžeš dopřát i u nás a to hned ve dvou variantách – s vínem, ale také úplně bez alkoholu. A právě tahle bezalkoholová varianta je vyloženě léčivá. Pojďme se spolu dneska podívat na to, co do správného ajurvédského punče patří, jaké má účinky na naše zdraví a jak si ho můžeš jednoduše vyrobit u sebe doma.

Co všechno ajurvédský punč obsahuje

Ajurvéda je tisíciletý indický systém prevence a léčení nemocí. Mnohé postupy a tradiční byliny mají účinky ověřené moderní vědou, a právě ty nejradši šířím. A proto se mi tolik líbí právě ajurvédský punč. Obsahuje spoustu léčivého koření, které rozpouští ledy na těle i na mysli a navíc úplně božsky chutná.

Jaké koření do něj tedy patří?

  • kurkuma
  • zázvor
  • hřebíček
  • skořice
  • badyán
  • kardamom
  • a další bylinky, které si vybereš podle své aktuální potřeby nebo nálady

Na první ochutnání nebude příliš odlišný od našich punčů, které si dopřeješ třeba na vánočních trzích. Pokud si ho ale vyrobíš v bezalkoholové variantě, získáš skvělý léčivý nápoj se silně protizánětlivými účinky, který navíc podporuje i naše trávení.

Ke koření a bylinkám patří i jablečný džus (nebo ideálně vlastní jablečný mošt), který Ti punč krásně přirozeně osladí, takže ho už nemusíš ničím doslazovat. Výsledný nápoj bude mnohem zdravější, než kdybys použila rafinovaný bílý či hnědý cukr s nepříznivým glykemickým indexem.

Postup přípravy

A jak si takový ajurvédský punč vlastně správně připravit?

Nealkoholická varianta vhodná pro děti i pro naše zdraví

  • Koření opraž na sucho na pánvi, zalij vodou a krátce povař.
  • Přidej čaj, nebo nějakou bylinku a ovocnou šťávu – ideálně jablečný mošt, nebo džus.
  • Vybrat si klidně můžeš i pomerančový džus, nebo mix pomerančového a jablečného džusu.
  • Nepřidávej ale žádný další cukr – nápoj bude dost sladký i tak.

Alkoholická varianta

Chceš si punč vychutnat s alkoholem? I to má někdy své kouzlo. Postup je jednoduchý. K nealkoholické variantě přidej dobré víno a ještě krátce prohřej. Díky vínu bude punč méně sladký, což nám dospělým může vyhovovat.

Léčivé účinky

Ajurvédský punč je skvělý nápoj, který má díky obsaženému koření spoustu léčivých účinků: 

  • Je antibakteriální a antivirotický, a proto Tě může ochránit před spoustou nemocí.
  • Je protizánětlivý, takže se Ti bude hodit, i když už nějakou tu virózu chytíš. (Pokud do něj budeš přidávat alkohol, moc to s ním nepřeháněj. Alkohol totiž naopak může záněty v těle, podobně jako cukr, zhoršovat.)
  • Podporuje metabolismus.
  • A má i detoxikační účinky.

Pokud chceš léčivé účinky punče ještě víc podpořit, přidej do něj klidně větší množství koření a nepřeháněj to s džusem ani s jinými ovocnými šťávami, které už přirozeně cukr obsahují.

Stáhni si můj přesný recept k vytištění

Chceš můj recept na ajurvédský punč s přesným dávkováním všech ingrediencí a postupem výroby krok za krokem? Máš ho mít! Ber ho jako takový můj předvánoční dárek 🎁, který Ti zpříjemní nadcházející adventní dny. 

Recept na Tebe čeká ve vymazleném PDFku, které si můžeš stáhnout úplně zdarma. A klidně si ho i vytisknout, abys ho měla pořád na očích. Přidala jsem Ti do něj totiž i několik dalších praktických tipů, jak si svůj nápoj obměnit a čím ho ještě víc vyšperkovat.

Přeji Ti pohodové zimní punčové dny prožité ve zdraví! 💃