Jak se zbavit toxinů?

Toxiny. Brrrr… to zní hodně jedovatě. Ale co to vlastně je? Představ si je jako cizorodé látky z prostředí, které nám k ničemu neslouží a dokonce mohou i škodit. A proto je potřebujeme dostat z těla ven. Najdeš mezi nimi nebezpečné jedy, ale třeba i některé léčivé rostliny nebo úplně běžné potraviny, které denně konzumujeme. 

Třeba takový kyanovodík se už uplatnil v lecjaké detektivce – stačí ho nenápadně propašovat do pití a nepřítel je do pár vteřin mrtvý. Víš ale, že ho v malinkém množství obsahují třeba i mandle, ve kterých nám při běžné konzumaci vůbec neškodí? U toxinů totiž vždy záleží na dávce a na tom, jak dlouho se v našem těle střádají. Znáš přeci to přísloví Stokrát nic umořilo osla

Co s námi toxiny dělají

A jak vlastně poznám, že mám s toxiny problém? Celkem snadno. Když se jich v těle nastřádá větší množství, způsobují nejrůznější problémy, které na sobě často můžeme i cítit:

  • Zhorší se nám ekzémy i celkový stav pleti.
  • Objeví se pověstná jarní únava. 
  • Růžky vystrčí nejrůznější alergie.
  • Jsme náchylní k nachlazením, protože toxiny oslabují i naši imunitu.

Pokud toxiny zasáhnou i náš metabolismus, může to dlouhodobě vést až k ateroskleróze, kornatění tepen nebo třeba infarktu a rakovině. Ale nechme strašení. Skvělá zpráva je, že na jaře a na podzim naše detoxikační orgány (játra a ledviny) přirozeně pracují na tom, aby dostaly toxiny z těla ven. A my je navíc můžeme efektivně podpořit, aby byla naše očista maximálně účinná. Po zimě je to totiž opravdu potřeba.

Kde se vlastně berou? 

Pohled západu

Toxiny se do našeho těla mohou dostat z běžné každodenní stravy, zvláště pokud je plná přidaných barviv, sladidel či konzervačních látek. Tyto látky jsou sice v malém množství hodnocené jako netoxické, pokud ale dlouhodobě tvoří velkou část naší potravy, mohou se v těle hromadit a postupně přerůst v závažnější problém.

Toxiny k nám pronikají i z vnějšího prostředí, z nejrůznějších plísní, bakterií a těžkých kovů a zvláště ve městech je často i vdechujeme. Látek, které do našeho těla nepatří a přesto tam nějakým způsobem vniknou je tak bohužel celá řada.

Pohled ajurvédy

Ajurvéda toxiny označuje souhrnným pojmem áma a řadí mezi ně i ty mentální a fyzické. Toxiny bychom si tedy neměli představovat jen jako konkrétní chemické látky, ale i jako produkty našeho myšlení, jednání, chování a emocí. Ty mentální vznikají například špatnou náladou, nezpracovanými emocemi, emocionálními výkyvy či čtením špatných zpráv… více si o nich řekneme ale až příště. Teď se pojďme podívat, co podle ajurvédy patří mezi ty fyzické:

  • Toxiny, které vznikají na úrovni trávicího systému, pokud se přejídáme a jíme příliš velké porce najednou
  • Toxiny z příliš častého jídla – ty vznikají, pokud si dáme další nášup dobrot v okamžiku, kdy v žaludku ještě zůstaly nestrávené zbytky těch předchozích. Neznamená to, že bychom podle ajurvédy měli jíst jenom jednou nebo dvakrát denně, mezi jídly se však doporučuje dodržet alespoň dvouhodinový odstup. Čas samozřejmě záleží i na množství a charakteru potravy, kterou jsme snědli – po obědě potřebujeme delší pauzu, naopak třeba ovoce se z žaludku posune dál už za půl hodiny.
  • Toxiny z jídla ve stresu. Stres omezuje naši peristaltiku, vylučování žaludečních šťáv i žluči. Negativně ale zasahuje i do celého procesu trávení, při kterém pak vzniká mnohem více nestrávené potravy.
  • Ajurvéda považuje za toxické i všechny staré zbytky potravin, přičemž do této kategorie řadí jakékoliv jídlo, které již vychladlo a chtěli bychom ho ohřívat. V ideálním případě bychom tak měli jíst pouze čerstvě uvařené pokrmy, což je ale v dnešní době často nereálné. Toxické jsou i všechny konzervy, včetně zavařenin a kompotů. 
  • V neposlední řadě zde hraje roli i kvalita našeho trávení. Pokud trpíme špatným zažíváním, mohou toxiny vznikat i přes to, že se stravujeme zdravě. Toxiny navíc způsobují i vyšší propustnost střevní stěny, díky čemuž se dostanou dál do krve a do našich vnitřních orgánů, kde mohou napáchat nejednu neplechu. 

A jak je tedy dostat z těla ven?

Dle ajurvédy je nejdůležitější prevencí a zároveň i prvním krokem při léčbě většiny nemocí právě očista těla. Toxiny, které vznikají ve střevech se mohou v těle ukládat jednak v cévách a jednak v tukové tkáni, která nás před nimi vlastně chrání. Pokud by totiž dlouhodobě kolovaly v krvi, mohly by způsobit řadu nežádoucích účinků. 

Při očistě tyto toxiny vyplavíme z tukové tkáně zpět do krve, naženeme je do našich detoxikačních orgánů a játra a ledviny ještě pořádně podpoříme, aby měly dostatek síly toxiny bez problémů zpracovat a vyloučit. Skvěle tak zatočíme i s kily navíc, které jsme přes zimu nabrali.

Jak na to:

  • Játra a ledviny podpoříš různými bylinkami, rozhodně mezi nimi nebude chybět kopřiva, pampeliška nebo třeba ajurvédská tulsí. 
  • Zvolíš správnou stravu – základem je na několik týdnů úplně vynechat cukr, alkohol, kofein a další návykové látky, stejně jako jídla, která toxiny přímo obsahují. Například všechny ty složitě procesované a konzervované potraviny plné barviv a umělých sladidel, o kterých jsme mluvili. 
  • Zařadíš i speciální jógové cviky a další očistné techniky a také pořádný odpočinek, aby mělo tělo na vyplavení toxinů dostatek energie.

A co přijde pak? Přeci zasloužený příval energie, neskutečná lehkost, skvělá nálada a chuť to na jaře pořádně roztočit! Ten pocit ale nejde popsat, ten musíš zažít!  Už teď ale 100% vím, že to bude stát zato.