Když se řekne soběstačnost, spousta lidí si vybaví přípravu na katastrofu nebo jinou extrémní situaci. Já to tak nemám. Soběstačnost pro mě znamená daleko jednodušší a příjemnější cestu, jak žít. Být alespoň v určité míře nezávislá na systému dává mně a mojí rodině svobodu. V dnešním tématu soběstačnosti se zaměřím hlavně na bylinky a domácí lékárničku, ale dotknu se i soběstačnosti v oblasti potravin. Jak to máš se soběstačností Ty? Jak moc jsi závislá na lékárně? Pokud přijde obyčejné nachlazení nebo stres, dokázala bys sáhnout po bylinkách a pomoci si sama?
Vzhledem k tomu, že jsem lékárnice a bylinkářka, začala jsem se soběstačností ve své domácí lékárně. Kdybych Ti dnes ukázala celou svou zásobu bylinek, našla bys ji u mě doma na zbrusu nové velké polici. Je tady v teplu a suchu, a bylinky tak daleko déle vydrží. Právě díky téhle polici jsem dnes zhruba z 95 % nezávislá na lékárně.Do lékárny mířím už jen ve dvou případech – jsem na cestách a nemám s sebou sbalenou vlastní lékárničku (rozhodně bych se měla polepšit!), nebo když potřebuji léky, které se bylinkami nahradit nedají. Třeba antibiotika. U těch sice některé bylinné alternativy existují, ale například na rozjetou bakteriální infekci je rozhodně lepší použít antibiotika z lékárny.
Druhým tématem v této oblasti je pro mě potravinová soběstačnost. S rodinou bydlíme na farmě, kde si pěstujeme vlastní zeleninu a chováme zvířata – máme prasata, ovce, slepičky, kachny a měli jsme husy, ale ty už skončily na svatomartinských tabulích. Taky chováme lamy, z jejichž srsti se dají vyrobit svetry. Naše soběstačnost rozhodně není stoprocentní, ale třeba dnes jsme měli oběd jen z námi vypěstované zeleniny a vlastních vajíček. Tato naše částečná soběstačnost je ale v současnosti hodně dotovaná. S mužem máme vlastní pracovní projekty a taky malé miminko. Naší farmě nemůžeme věnovat veškerý pracovní čas. Proto na farmu často najímáme pomoc. Je to také cesta – živit se svými projekty a platit jiným lidem, aby obhospodařovali farmu. Zároveň se teď otevíráme komunitě, díky které bychom na farmě mohli hospodařit společně s dalšími lidmi.
O naší farmě jsem mluvila i proto, abych ukázala, že stát se nezávislou na lékárně je mnohem jednodušší než stát se nezávislou na obchodech s jídlem. Proč? Veškeré potraviny si s mužem musíme vypěstovat. Ale bylinky už v přírodě rostou všude kolem nás. Nepotřebují Tvou zvláštní péči. Můžeš prostě přijít a nasbírat si je.
Samozřejmě to neplatí o všech – okolo mého domova třeba neroste moc heřmánku, tak jsem si ho letos sama vypěstovala. Ale když to srovnám s pěstováním zeleniny, nepotřeboval skoro žádnou pozornost.
Takže bylinky v přírodě nebo na vlastní zahradě bys už měla. Co ale opravdu potřebuješ, abys mohla dosáhnout bylinkové soběstačnosti?
Bylinky potřebuješ poznat, nasbírat je a pak je správně nasušit nebo jinak zakonzervovat.
Která bylinka účinkuje na jaký problém? V jaké dávce a formě ji použít? Jaká rizika může přinést?
Tyhle dva body jsou naopak těžší než u potravinové soběstačnosti. Zatímco u potravin Ti stačí pár základních receptů, u bylin potřebuješ mít hlubší znalost. V dřívějších dobách v komunitě vždy působil někdo, kdo ji měl – bylinkáři, babky kořenářky a podobně.
Umět zpracovávat a používat bylinky tedy nikdy nebylo něco, co by uměl každý. Ani dnes tomu tak není. A to je právě odpověď na otázku, proč vedu své bylinkové kurzy – chci co nejvíce šířit povědomí o tom, jak kterou bylinku použít.
Tak se pojď přidat do některého z mých bylinkových kurzů! Právě teď před koncem roku otevírám speciální možnost přidat se do jakékoholi z mých kurzů v příštím roce za cenu z roku 2025. Každý rok totiž většinou musím o něco zdražit. Zatím to bývalo zhruba 20 %. Jestli budu zdražovat i příští rok, zatím nevím určitě. Ale pokud si chceš pojistit současnou cenu, teď je ta pravá chvíle!
Zapiš se na čekací listinu a já Ti dám vědět hned, jak tuhle nabídku otevřu. Neboj, k ničemu Tě to nezavazuje.
👉Čekací listina ke kurzům na příští rok
Už teď se moc těším, s kým se v mých kurzech příští rok potkám! A s kým udělám zásadní kroky k bylinkové soběstačnosti.