Hlavně se nepo… aneb jak řešit průjem přírodní cestou

Prázdniny jsou v plném proudu a s nimi i doba cestování a dietních hříchů, které pak bohužel často končí nepříjemnými střevními potížemi. V dnešním článku si proto povíme, jak průjem (nejen při cestování) vzniká, jak se mu vyhnout a na co si dát pozor, když už nás postihne. A samozřejmě nezapomeneme ani na bylinky, které nás z téhle šlamastyky vytáhnou.

Jak průjem vzniká a jak se mu vyhnout

Dietní chyba

Dietní chyba je nejčastější příčinou průjmu. Změnou stravovacích návyků totiž dojde k vychýlení rovnováhy našeho střevního mikrobiomu a problém je rázem na světě. Znáš to –⁠ přes léto není na nic čas, při cestování kolikrát nevíš, kde se najíst a tak někde rychle zhltneš hranolky, smažené jídlo nebo nejrůznější slazené nápoje a jede se dál. Hlavně přemíra cukrů ale může způsobit přemnožení kvasinek a to se nejčastěji projeví právě průjmem. Dobrou zprávou je, že se stačí vrátit k osvědčené běžné stravě a na několik dnů vynechat cukry a kvasinky (a s nimi i průjem) zase ustoupí.

Bakteriální infekce

V létě se jídlo kazí mnohem rychleji než při nižších teplotách. Problémem tedy může být jakékoliv jídlo (klidně i jogurt nebo kousek tvrdého sýru), které bylo nějaký čas v teple a my ho poté sníme, protože nám je třeba líto ho vyhodit. V takovém jídle ale bývají pomnožené mikroorganismy, které nám opět mohou způsobit průjem tím, že vychýlí rovnováhu našich střevních bakterií.

Cestování do cizích zemí

Při cestování se v pokrmech často setkáme s jinými mikroorganismy, než na jaké jsme zvyklí z domova. A zvláště v jižních zemích jako je třeba Egypt, Řecko nebo Bosna se pak rychle dostaví i prudká reakce. Cestovatelský průjem tak úplně nesouvisí se stavem našeho mikrobiomu, ale právě s tím, že se nám do střev dostane něco, na co nejsou vůbec zvyklá. Pro léčbu těchto průjmů tedy už potřebujeme něco, co nám cizí mikroorganismy pomůže zlikvidovat.

Onemocnění můžeme částečně předcházet tím, že budeme užívat správná probiotika. V zahraničí nám totiž nepomůže konzumace místních jogurtů nebo zeleniny, ze kterých bychom normálně probiotika doplňovali. Naopak. I takové potraviny jsou totiž zdrojem mikroflóry, na kterou nejsme zvyklí a která nám může způsobit ještě větší problémy. Jako nejlepší prevence cestovatelského průjmu tedy slouží probiotika v tobolkách, které je nutné užívat každý den po celou dobu pobytu. Vyhýbej se i místní kohoutkové vodě, zelenině umyté v kohoutkové vodě nebo ledu v nápojích. Patogeny se často skrývají právě v ní.

Virové infekce

Virové infekce nejsou jen letní záležitostí, chytit je totiž můžeš po celý rok. Způsobují virový zánět žaludku a střev, zvracení a průjem. Bohužel se u nich nedá úplně vychytat prevence ani urychlení průběhu infekce, pokud už nás postihne. Dobrou zprávou je, že bývají naštěstí krátké a většinou samy za jeden až dva dny odezní.

Léčba průjmu

Při léčbě průjmu jsou nejúčinnější třísloviny, které v malém množství najdeš ve většině rostlin. Spolehlivě je poznáš podle jejich svíravé chuti a třeba v čaji i podle stříbřité vrstvičky na povrchu nápoje, když na něj zapomeneš a necháš ho příliš dlouho stát. Takto vysrážené třísloviny už ale nejsou tak účinné a je tedy mnohem lepší čaj vypít, než se takto vysráží.

Dostatek tříslovin k zastavení průjmu najdeš:

  • v listech maliníku
  • v listech borůvky
  • v listech ostružiníku
  • v listech jahodníku
  • v kontryhelu
  • v řepíku lékařském
  • v tužebníku (při průjmu využíváme listy, které kromě salicylátů obsahují právě i třísloviny –⁠ pokud bys ho chtěla použít proti virovým infekcím, zánětům a horečce, zvol květy, které mají největší obsah salicylátů)
  • v různých kůrách (tradičně se používá krušinová kůra, velké množství tříslovin obsahuje i dubová kůra, která ale není úplně vhodná na vnitřní používání a upotřebíš ji spíše na zevní oplachy nebo v nejrůznějších mastech na křečové žíly a hemoroidy)
  • v zeleném a černém čaji

Jak třísloviny působí?

Třísloviny vysílají přes nervový systém signál do mozku, aby zpomalil činnost střev. Při průjmu jsou totiž střevní pohyby zrychlené, což způsobuje nejen křeče v břiše, ale i průjem samotný. Třísloviny také dokáží srážet bílkoviny a jsou přímo antimikrobní, protože sráží i bílkoviny virů, čímž přímo bojují proti mikroorganismům, které nám průjem způsobují. U bakterií není jejich účinek tak intenzivní, ale nějaký tam rovněž je.

Třísloviny jsou tedy první volbou, kterou můžeš při průjmu využít. U dospělých je ideální první pomocí černý nebo zelený čaj, u dětí kvůli kofeinu v čaji raději využij některou ze zmíněných bylinek.

Nezbytná hydratace

U průjmu je extrémně důležité i zachování dostatečné hydratace organismu a to zvlášť u starších lidí nebo malých dětí, u nichž dehydratace představuje tu nejhorší komplikaci (u malých dětí dochází k dehydrataci velmi rychle, u starých lidí je zase hodně nebezpečná). Nejdůležitější při léčbě průjmu je proto v podstatě voda. K rehydrataci Ti ale jenom obyčejná voda nebo čaj s tříslovinou nestačí. Potřebuješ, aby v ní byly zastoupeny i elektrolyty, které způsobí, že voda tělem jenom neprojde, ale lépe se vstřebá.

Používáme proto rehydratační roztok, ať už koupený v prášku z lékárny, který se smíchá s vodou, nebo doma vyrobený. Domácí nebude úplně přesný, co se týče poměru iontů, ale ve většině případů Ti plně postačí.

Domácí rehydratační roztok

  • vezmi jednu sklenici džusu (ideálně jablečného, pomerančový může dráždit žaludek)
  • dolij ji do litru vodou
  • přidej lžičku cukru
  • a špetku soli

Neboj se, výsledná chuť není nic hrozného –⁠ nápoj chutná příjemně sladce s mírnou slaností. Možná ses už s něčím podobným dokonce setkala na dovolené v Thajsku nebo jiných horkých krajinách, kde je naprosto běžné, že Ti jako prevenci dehydratace mírně osolí i sladké nápoje. Dostatečná hydratace nás ochrání i před nepříjemnými následky v podobě bolení hlavy, velké únavy, omdlévání u malých dětí nebo srdečních problémů u seniorů.

Co proti průjmu nepoužívat

Opravdu Ti nepomůže Coca-Cola, která se dost často doporučuje jak na průjem, tak i na nevolnost nebo zvracení. Coca-Cola totiž obsahuje kyselinu fosforečnou, která dráždí žaludek. Obsahuje sice i cukr, který potřebujeme a kofein, který je příjemný, když je tělo oslabené, ale její nežádoucí účinky převýší ty prospěšné. Vyvaruj se i dalších průmyslově vyráběných nápojů, které obsahují spoustu přidaných látek a mohou Tvé trávení ještě více podráždit.

Mnohem lepší variantou je zmiňovaný černý čaj, který si osladíš a přidáš do něj i malinko soli. Obsahuje totiž tein, který má podobné účinky jako kofein, cukr, sůl, třísloviny i tekutiny.

Chceš se vyhnout nejenom průjmu, ale i možným problémům při užívání bylinek? Ne všechny bylinky se totiž hodí pro každého! Některé nesmí těhotné ženy, jiné malé děti, nebo třeba kojicí maminky. Připravila jsem pro Tebe super přehledný e-book s kontraindikacemi 21 nejpoužívanějších léčivých rostlin, se kterým už nebudeš muset tápat. Do 11. srpna ho mám pro Tebe úplně zdarma, tak si ho radši stáhni hned, ať ho nepropásneš!