Jak na alergie?

11.5. 2022Karolína Romášková1287x

Všichni se prochází po rozkvetlých loukách a Ty nemůžeš? Nebo máš problém, když Tě na návštěvu pozve kamarádka, která má doma kočky? Pokud Tě trápí zarudlé oči a svědící nos, je nejvyšší čas s tím něco udělat!

Alergie nejsou snadno léčitelné, ale rozhodně není pravda, že když Tě jednou potkají, je to verdikt na celý život. Pojď se se mnou dneska podívat na to, proč vlastně vznikají a jakými léčivými rostlinami je můžeš zmírnit.

Jak alergie vzniká

Alergie je reakce imunitního systému na něco, na co by vlastně vůbec reagovat neměl. Alergenem může být částice pylu, chemikálie nebo třeba obsahové látky některých rostlin –⁠ nejrůznější ovoce,  ořechy apod. Náš imunitní systém na alergen zareaguje podobně jako na skutečný patogen a spustí imunitní reakci. Rozbíhá se zánět, příslušná část těla nám opuchne a zrudne nebo třeba začneme kýchat… Přesný mechanismus toho, jak alergie vzniká a proč u někoho vypukne v dětství a u jiného až v dospělosti, ale není do dneška úplně jasný.

Imunitní systém nás má za normálních okolností chránit před patogeny – cizorodými organismy, které naše tělo mohou poškodit. Jedna jeho složka je víc zaměřená na bakterie a viry a druhá na parazity. A tady se ukazuje zajímavá souvislost.

Představ si mapu světa, na které se zobrazuje výskyt parazitárních onemocnění a výskyt alergií. Zjistilo se, že v místech, kde je největší procento výskytu alergií, nejsou parazitární onemocnění a naopak v místech, kde je nejvíc parazitárních onemocnění, nejsou alergie. Zajímavé, viď? Vznikla z toho zatím nepotvrzená teorie, že imunitní systém lidí žijících v rozvinutějších zemích zlenivěl, protože se nemusel na denní bázi potýkat s parazity. A z „nudy” začal vymýšlet alergické reakce.

Této teorii nasvědčuje jednak ono rozložení parazitárních onemocnění a alergií na mapě světa a jednak fakt, že alergie mohou vzniknout i tehdy, když fyzický podnět úplně chybí. Alergičtí totiž můžeme být třeba i na chlad nebo prostou změnu teploty.

Léčivé rostliny

Co tedy s tím? Naštěstí máme léčivé rostliny, které umí naši imunitu tzv. modulovat. To znamená, že dokáží posilovat její žádoucí reakce a tlumit ty nežádoucí. Tohle skvěle umí například:

Echinacea (Třapatkovka nachová)

  • Dříve se předpokládalo, že se u alergií užívat nesmí, protože by mohla přehnaně posílit imunitní systém a alergie ještě zhoršit.
  • Dnes už víme, že imunitní systém moduluje, alergie nezhoršuje a naopak je může mírnit.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

  • Na zmírnění alergií účinkuje její nadzemní část, u kořenů se zatím účinek nepotvrdil. Sbírej mladou kopřivovou nať, dokud rostlina nekvete. Pokud už vykvete, můžeš použít jednotlivé lístky.
  • Prokázané účinky má při dlouhodobém užívání, ale silný čaj z kopřivy může zafungovat i rovnou a utlumit už vzniklou alergickou reakci.
  • Skvěle působí při očistě, má protizánětlivé účinky, podporuje močení, působí proti virům a může pomáhat i s vysokým krevním tlakem a s vysokým krevním cukrem.

Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis)

  • V naší volné přírodě ho nenajdeš, ale můžeš si ho bez problémů vypěstovat nebo si koupit extrakt.
  • Užívá se dlouhodobě –⁠ ideálně již několik týdnů před tím, než se setkáš s alergenem (to ostatně platí i u dalších protialergických bylinek). Pokračovat musíš po celé období, kdy Ti alergická reakce hrozí.
  • Zlepšuje celkový stav psychiky a dokonce pomáhá i proti některým civilizačním onemocněním.

Černucha setá (Nigella sativa)

  • Funguje opět při dlouhodobém užívání. Určité účinky u ní ale byly prokázány i ve chvíli, když už alergie přijdou a potřebuješ je akutně zmírnit. Nečekej žádný zázrak, po jedné hrstičce semínek alergie nezmizí. Pomůže Ti ale, i když ji začneš užívat až s prvním objevením příznaků.
  • Používáme semena, která jsou běžně dostupná v obchodech s kořením nebo přímo olej z nich vylisovaný (účinné látky totiž najdeš hlavně v oleji). Semínkům se někdy říká černý kmín, protože se na Blízkém východě a někdy i v Čechách přidávají při pečení⁠ do chleba. Doporučená dávka je několik gramů denně –⁠ kromě chleba je můžeš po rozdrcení přidat klidně i do dalších jídel. Užívat můžeš celoročně.
  • Pokud nechceš semínka kupovat, můžeš si tuhle bylinku bez problémů vypěstovat na zahrádce.
  • Účinkuje i na astma spojené s alergiemi –⁠ snižuje četnost astmatických záchvatů a zároveň zvyšuje kapacitu plic.

Albízie (Albizia lebbeck) 

  • Tropická rostlina, roste i ve Středomoří.
  • Její krásné růžové květy se podobají štětce.
  • Opět pomáhá při dlouhodobém užívání, ideální je extrakt. Sehnat můžeš i sušenou nať, která je účinná ve formě odvaru.
  • Byl prokázaný i její účinek proti astmatu.

Všechny vyjmenované bylinky fungují na alergie obecně. Kromě pylových alergií je tak můžeš použít i při alergii na zvířata, plísně nebo roztoče, stejně jako při problémech s dalšími alergeny. Působí totiž proti samotnému rozjetí alergické reakce, která se nám později tak špatně zastavuje.

Chceš bezpečně vědět, kdy se léčivé rostliny z naší přírody sbírají a kterou jejich část vybrat? Tak mrkni do mého kalendáře sběru, kde na každý měsíc najdeš deset léčivých rostlin, které bys určitě neměla propásnout. Stáhnout si ho můžeš úplně zdarma. Letošní počasí nám růst bylinek urychlilo, takže se klidně mrkni rovnou i do následujícího měsíce. A hlavně si sbírání bylinek užij! Kalendář je plně optimalizovaný pro mobilní telefony, takže ho můžeš mít na každé procházce s sebou!