Vstoupili jsme do adventního období a já už okolo sebe cítím tu nádhernou vůni perníčků, která se line celým naším domem. Taky ji tak miluješ? Já ji mám spojenou se vzpomínkou na svoji babičku, která byla kuchařka a perníčky s oblibou pekla. Vždycky jsem netrpělivě čekala, až budou hotové a já konečně ochutnám.
Kromě úžasné atmosféry blížících se Vánoc Ti chci ale dneska připomenout i další věc. Koření do perníčků nám nepřináší jen nádhernou vůni, ale i spoustu léčivých účinků! Umí nás zahřát, povzbudit trávení nebo zamezit přibírání na váze. A to se o Vánocích obzvlášť hodí :).
Jdeme míchat
Recepty na perníkové koření se často liší a v každé rodině se předávají z generace na generaci jako rodinné stříbro. Moje babička do perníčků dávala tohle:
- fenykl (asi polovinu celkového množství koření)
- skořici
- hřebíček
- anýz
- nové koření (stačí troška)
Já babiččin recept na perníčky používám dodnes. Jen jsem nahradila část cukru medem, protože mi s ním perníčky chutnají líp. Jestli to chceš udělat stejně, dej medu o trochu méně než původního cukru. Koření na perníčky si nejraději míchám sama a k babiččinu receptu ještě přidávám své další oblíbené:
Všechno koření je samozřejmě mleté.
Léčivé účinky
Všechny vyjmenované bylinky skvěle pomáhají k dobrému trávení tuků, působí proti nadýmání a také nás zahřívají. Chci se ale víc zastavit u skořice, fenyklu a hřebíčku, jejichž účinky už máme spolehlivě potvrzené i klinickými studiemi.
Skořice
- Často se diskutuje, jestli je lepší skořice cejlonská, nebo čínská.
- Cejlonská skořice je voňavější a většinou také podstatně dražší. Obsahuje víc eugenolu (složka silice, která je zodpovědná právě za její krásnou vůni).
- Čínská skořice voní méně intenzivně a dříve svou vůni ztrácí. Obsahuje ale víc cinnamaldehydu, který je zodpovědný za většinu účinků na zdraví (je účinnější třeba na hubnutí).
- U skořice je ale stejně nejdůležitější její kvalita a hlavně to, jak je stará. Neřeš proto tolik, jestli si koupíš cejlonskou nebo čínskou, ale snaž se vždycky sehnat aktuální sklizeň. Její čerstvost poznáš nejvíc podle vůně. Starší, která nevoní, je vhodná leda tak na vánoční výzdobu.
- Skořice se po tisíce let používá jako antidiabetikum u lidí, kteří mají cukrovku. V posledních letech se ale bohužel ukázalo, že její účinky jsou v této oblasti přinejmenším nejisté a proto na ně nemůžeme při léčbě diabetu spoléhat. Pokud ale někomu s cukrovkou skořici doporučíš, rozhodně mu neublížíš.
- Pomáhá hubnutí, nebo spíš tomu, abychom nepřibírali (podporuje metabolismus).
- Podporuje trávení.
- Je antibiotická a působí i proti kvasinkám a proti virům. Je proto vhodná třeba i při průjmu, který je infekčního původu a celkově na vyčištění těla od nežádoucích mikroorganismů.
- Pozitivní účinek prokázala i u polycystických vaječníků
- Její účinky jsou potvrzené v dávce okolo 3–4 g denně.
- Pozor! Ve vyšší dávce je nebezpečná pro vývoj plodu a těhotné ženy by se jí proto měly vyvarovat. Pozor si dej i u léčby polycystických vaječníků, pokud chceš zároveň otěhotnět. Když ale sníš pár perníčků, bát se nemusíš – nedostaneš v nich dávku skořice, která by byla nebezpečná.
- Kromě cukroví je skvělá i v nejrůznějších punčích a dalších nápojích.
Fenykl
- Dá se vypěstovat i u nás. Ve Středomoří roste jako plevel u cest a na okrajích vesnic.
- Jeho semínka podporují trávení a působí proti nadýmání. Navíc uvolňuje křeče v břiše, které jsou s nadýmáním často spojené. O podpoře trávení budu podrobně mluvit ve vysílání za 14 dnů, tak se nezapomeň dívat :).
- Působí i antibioticky, takže může pomoct i při křečích nebo nadýmání, které souvisí s nějakou infekcí.
- Podporuje kojení (laktaci).
- Dřív se dával v podobě čaje i malým dětem, bohužel se ale ukázalo, že pro ně není úplně bezpečný. Dnes už se pro ně proto nedoporučuje. A někteří striktnější lékárníci ho nedoporučují užívat ani při kojení – já bych se v tomto případě řídila příslovím všeho s mírou (pro podporu laktace ano, ale ne dlouhodobě, třeba každý den po několik let).
- Nesmí se užívat v těhotenství.
- Pokud si jeho semínka budeš drtit doma v hmoždíři, nezapomeň ho potom prosít přes sítko, aby Ti do těsta na perníčky nenapadaly větší kousky – těsto by se trhalo.
Hřebíček
- Jako koření se používají usušená poupátka. Dokud jsou čerstvá, mají červeno-žlutou barvu, po uschnutí zhnědnou.
- Ve své silici (stejně jako skořice) obsahuje eugenol, díky němuž nádherně voní.
- Zubaři ho používají jako mírné lokální anestetikum na dásně (třeba před vpíchnutím injekce).
- Tvoří součást tzv. tygří masti proti bolesti.
- Je antibiotický a působí i proti virům a dalším mikrobům, proto se často používá i jako dezinfekce v ústní dutině – můžeš ho kousat nebo si dásně či afty potřít zředěným éterickým olejem. S oblibou se přidává i do nejrůznějších ústních vod a zubních past.
- Zamezuje zápachu z úst a osvěžuje dech.
- V určitých dávkách je účinný proti cukrovce (jeho účinnost je u ní lépe prokázaná než u skořice).
Když tedy do perníčků přidáš pořádnou dávku koření, budou nejen krásně voňavé, ale pomůžou Ti i s řadou zdravotních potíží, které jsou pro vánoční hodování typické. Nesmíš do nich ale zároveň přidat i hromadu cukru.
Už máš napečeno? A už to u Tebe nádherně voní?
Já mám pro Tebe ještě jeden tip. Hned na začátku nového roku, přesněji 3. ledna, se spolu můžeme potkat na workshopu „Žij nejzdravější verzi Tvého já”, ve které zjistíš, jak o sebe pečovat podle Tvého individuálního typu. Určíš si svou ajurvédskou konstituci, pochopíš, z čeho pramení Tvé přednosti i neduhy a naučíš se s nimi pracovat. Čeká Tě spousta tipů na cvičení a výživu – a co je nejlepší, budou ušité přímo Tobě na míru! Neboj, nebude to nic složitého. Workshop bude interaktivní, takže se budeš moct doptat na všechno, co Tě zajímá. Přihlásit se můžeš tady.
Zvol si letos zdravější Vánoce i celý další rok. Tvoje tělo se Ti za to odmění přívalem energie a dobré nálady. Těším se na Tebe!