Poslové jara z říše bylinek

Také už se nemůžeš dočkat, až první bylinky vystrčí své zelené lístky nebo dokonce květy a my budeme moci zase naplno využít jejich léčivé účinky? Mám to stejně. Každý rok tyto posly jara netrpělivě vyhlížím a těším se, že mě po dlouhé zimě pořádně nastartují. Jo tak… že nevíš, co sbírat? Tak čti směle dál.

Fialka (violka vonná, violka trojbarevná)

Miluješ její křehkou krásu, ale vždycky u Tebe doma skončí jenom ve váze? Chyba. Zkus ji přidat do salátu. Dodá mu správnou barevnou jiskru, jemnou sladkost a typickou vůni, ale i spoustu dalších prospěšných látek. Tradičně se totiž používala na čištění krve, tedy na jarní očistu. A klidně takto použij i oba druhy macešek.

Pampeliška

Své mladé lístky touhle dobou začíná vystrkovat i pampeliška, která skvěle detoxikuje játra a ledviny. Dokud mají lístky okolo 5 centimetrů, jsou ideální do salátů, protože ještě nejsou hořké. Ale nečekej dlouho. Až povyrostou, dá si je tam asi už jen opravdový fajnšmekr. Listy pampelišky se pro svůj mírně močopudný účinek hodí o trochu více na detoxikaci ledvin a její kořen zase na játra. Chybu ale neuděláš, kořen i list můžeš použít na obojí.

Kořen sbírej maximálně do doby, než začnou na stoncích rašit první květy. Pak už raději počkej zase do podzimu. Vyrýpnuto máš a co tedy s ním? Jemně ho omyj a nakrájej ještě před sušením, protože pak už to půjde pěkně ztuha. Nakonec nech pořádně proschnout. Sušený kořen můžeš povařit ve vodě a vypít jako čaj nebo si z něj připravit lahodnou pampeliškovou kávu. A jak se to dělá? Sušený kořen krátce opraž na pánvi do zhnědnutí, nech zchladnout, rozemel a zhruba 3 minuty povař ve vodě. Přidat můžeš i trochu skořice, kardamomu nebo hřebíčku. Je to opravdová mňamka.

Bršlice kozí noha

Pokud máš zahrádku, bršlici určitě znáš. Je to totiž neúnavný plevel, který spolehlivě poznáš podle malého kopýtka, neboli kozí nožičky, dole na stonku. Málokdo ale ví, že je výborná i do salátu, chutná totiž jako něco mezi salátem a mrkví. Také ona obsahuje minerály a vysoké množství vitamínu C, který Ti pomůže s jarní očistou i oslabenou imunitou. Tradičně se používala i k léčbě dny. 

Ptačinec

Vůbec nejsilnější protizánětlivou bylinkou, která u nás na jaře roste, je ptačinec. Působí totiž proti bakteriím, virům i plísním a má i vysoký obsah minerálů a vitamínů. Představuje tak úplnou bombu pro naše zdraví. A navíc i skvěle chutná. Jako jedna z mála jarních bylinek totiž není hořký, takže ho mají rády i děti – chutná tak trošku jako mladá kukuřice. Ptačinec roste celoročně, výborně se množí a najdeš ho skoro všude, stačí se jen pozorně dívat.

Sedmikráska

Na jaře otevírají své květy i oblíbené sedmikrásky. Vzpomeneš si ještě, kdy sis z nich naposledy upletla věneček do vlasů? Až ho budeš mít, určitě si nasbírej i pár květů do salátu. Pomáhají nám doplnit jarní vitamíny i minerály a proto se také tradičně používají na podporu jarní očisty.

Jaterník, plicník, podběl

Myslíš si, že jarní bylinky léčí vždy nejlépe to, o čem hovoří jejich jméno? Bohužel nikoliv. Třeba takový jaterník. Pro tvar svých listů, který našim předkům připomínal játra, se na jaterní onemocnění také dlouho tradičně používal. Jeho účinnost se ale nepotvrdila a třeba taková pampeliška Ti na játra pomůže rozhodně více.

A podobně je to i s plicníkem či podbělem. Ty sice mírně podporují vykašlávání (podběl o trochu lépe), při delším užívání mohou ale vážně poškodit játra. Nesmí se proto používat samostatně a nikdy ne déle než 14 dnů.

Zajímá tě víc? Přihlaš se zde https://karolinaromaskova.cz/lekarnicka/ do programu Přírodní lékárnička, která zrovna roste kolem, v němž rozhodně nezůstaneme jenom u teorie. Kromě mnoha užitečných informací si z něho odneseš i vlastní účinné tinktury, mastičky a čajové směsi z jarních bylinek, které právě teď mají největší sílu! 

Komentáře